Hvordan vite om en deig har hevet til dobbel størrelse

Denne deigen er ferdig hevet, men hvordan kan du vite når den er ferdig?

Denne deigen er ferdig hevet, men hvordan kan du vite når den er ferdig?

De fleste oppskrifter på gjærbakst sier “la deigen heve til dobbel størrelse”. Greit, men hvordan skal du vite når det er? Det er nært sagt umulig å se dette i en rund bolle*. 

Heldigvis finnes det er lurt triks! 

Dette trikset lærte jeg på Youtube -kanalene til Full Proof Baking og The Bread Code. (Husk å abonnere på Brødhuets Youtube-kanal.)

Surdeigsbakere vil kjenne igjen dette trikset, men kanskje ikke på akkurat denne måten.

Hvordan vite om en deig har hevet til dobbel størrelse

  1. Ta ut en liten deigbit av deigen din før du setter den til heving.

  2. Legg deigbiten i et lite, sylindrisk glass. Trykk biten ned til bunnen og flat ut toppen. Bruk vann på fingre eller et annet redskap så den ikke klistrer seg fast.

  3. Sett en strikk eller teip ved toppen av deigen. Merk også hvor dobbel høyde kommer til å være.

  4. Oppbevar hoveddeigen og den lille biten ved siden av hverandre, så de opplever samme temperatur.

  5. Vent til deigbiten har truffet den øverste strikken og dobbel høyde.

vet du at deigen har økt til dobbelt volum! 

Se bildene under. Til venstre starter hevingen og til høyre har deigen hevet ferdig.

Husk å legge merke til hvor høyt deigen har hevet i bollen din nå. Da kan du sammenligne med oppskrifter på samme størrelse og da trenger du ikke å bruke dette trikset hver gang.

De fleste oppskrifter på Brødhue bruker 1000 g mel (noen ganger 500g). Altså er startvolumet relativt likt og sammenlignbart hver gang. 

Snapseed 1.jpg

Hvis du har en stor bolle eller liten oppskrift, kan du også la deigen heve til trippel størrelse!

Snapseed 3.jpg

Jeg pleier å notere når første heving starter på denne måten.

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

*En kule øker til dobbelt volum når radius øker med 1,26. Hvorfor det sier du? Det er dagens mattenøtt, send en melding om du vil ha svaret :)

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Et praktisk autolysetips

Neste
Neste

Hvor lenge holder en surdeigsstarter i kjøleskap?