Et praktisk autolysetips

Hekt av eltekroken og dekk til hele bollen når du kan bruke autolyse.

Hekt av eltekroken og dekk til hele bollen når du kan bruke autolyse.

I dette korte innlegget vil du lære hvordan du kan spare tid, oppvask og sikre deg mot å glemme ingredienser når du skal bruke autolyse!

Mange har oppdaget autolyse de siste årene. Det går kort ut på å bland mel og væske (og eventuelt gjær) før man elter inn saltet og resten av ingrediensene. Fordelene ved autolyse kan være bedre glutenutvikling, mer smak og saftigere brød (særlig for grovt brød).

Før jeg oppdaget dette tipset pleide jeg å skrape av eltekroken og dekke til bollen med ingrediensene. Da måtte kroken vaskes før videre bruk. Det er naturligvis ikke nødvendig. Bare hekt av eltekroken og dekk til alt sammen med plast. Raskere og enklere!

Før du dekker til er det en gylden mulighet for å veie opp resten av ingrediensene. De kan strøs over deigen som skal hvile i autolysetiden. Ikke bekymre deg for kontakt mellom salt og gjær, det utgjør ingen praktisk forskjell. På den måten kan du sikre deg mot å glemme ingredienser (brød uten salt = blæ).

Altså, en god arbeidsflyt kan se slik ut:

  1. Vei opp mel og vann i bakebollen, start elting på sakte fart

  2. Vei opp og sett klar resten av ingrediensene

  3. Når mel og vann er blandet hell over resten av ingrediensene og hekt av eltekroken

  4. Dekk til og vent tiden du planla autolyse (typisk 15-60 minutter)

Håper dette kan være nyttig! Hva ønsker du tips om neste gang?

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

En guide til vekt og volum i baking

Neste
Neste

Hvordan vite om en deig har hevet til dobbel størrelse