Kvern fersk kardemomme - enkelt og billig

Snapseed 6.jpg

For en tid tilbake fant jeg et innlegg på krem.no om å kverne kardemomme hjemme. Det var en øyeåpner for meg. Fersk kardemomme er SÅ mye bedre enn det ferdigmalte du får på butikken.

I Elins innlegg på krem.no foreslår hun å male kardemommekjernene med morter, foodprosessor eller elektrisk krydderkvern. Alle de alternativene kan fungerer bra - hvis du har riktig utstyr. Jeg tror en annen løsning er bedre for mange, gitt at du ikke trenger mer enn noen teskjeer.

En manuell saltkvern fra dagligvarebutikken. Disse koster 30-50kr og du finner de overalt. Du kan bruke kvernen til å oppbevare kardemommen så det ikke tar ekstra plass.

Snapseed 3.jpg

Du kverner akkurat det du trenger hver gang. Da beholder kardemommen smaken sin bedre. Det blir heller ingen ekstra oppvask (og det er fint da gjærbakst alltid fører med seg oppvask).

Hvordan kverne fersk kardemomme

  1. Kjøp en saltkvern på dagligvarebutikken

  2. Åpne og tøm ut saltet (litt saltrester gjør ingenting)

  3. Fyll med kardemommekjerner

  4. Kvern i vei!

Du får kjøpt hel kardemomme på dagligvarebutikker med stort utvalg eller grønnsaksbutikker. De fleste selger kardemomme med skallet. Det er synd siden det er kjernen vi ønsker og det tar lang tid å skrelle. Noen steder får man kjøpt ferdige kjerner, for eksempel her. Kommenter gjerne om du vet om flere steder :)

For å skrelle kan du lage et kutt i skallet med en kniv eller kjør de kjapt i en foodprosessor (som Elin gjør i sitt innlegg) før du knekker av skallet. Heldigvis må man sjeldent skrelle, noen titalls gram holder lenge. For meg ble en pakke på 50g med skall til 32g kjerner.

På mine nærbutikker selger de to forskjellige kverner. Rock Salt fra Santa Maria og en fra Hindu. Av disse er Rock Salt mye lettere å åpne, men bruk det du har tilgjengelig.

Med et middels tempo kan du kverne nesten 1 gram per minutt. Siden du slipper alt av rigging og oppvask er det en rask løsning for små mengder. En teskje kardemomme tilsvarer ca 2 gram.

Håper du drar nytte av dette. God bakst!

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Bakeutstyr - Brødhuets anbefalinger

Neste
Neste

Hvordan bytte ut fint mel med grovt