Hvor mye koster et hjemmebakt brød?

Jeg var nylig på Pengesnakk podcast (episode 153) for å snakke om personlig økonomi. Det er naturligvis litt på siden av det jeg driver med på denne bloggen, men vi snakket også litt om baking. Brød er en kostnad for de fleste familier, så da tenkte jeg det var på tide med et innlegg om akkurat det.

Dette koster et hjemmebakte brød og så mye kan du spare

Det korte svaret er at et hjemmebakt brød koster 10-20 kr, avhengig av hvor mange og hvor dyre ingrediensene dine er.

Som tommelfingerregel betyr det drøye 1000 kr spart per år, hvis du bytter ut ett butikkbrød i uka med hjemmebakt. For en familie kan det betyr flere tusen i året. La oss se litt mer på hva som går inn i de tallene.

Hvor mye koster et brød på butikken?

Et vanlig brød på butikken koster 30-40 kr, hos et bakeri koster det fort 50-90 kr. De billigste kneippbrødene og loffene på butikken koster som regel rundt 10 kr.

Kvaliteten på de billigste brødene må vurderes fra merke til merke, men prisen er faktisk laverer enn å bake selv. Store industribakerier har sannsynligvis veldig gode priser på mel og andre ingredienser, i tillegg er prosessen optimalisert for effektiv produksjon. Da blir det billig.

For oss hjemmebakere blir innkjøp og prosess på mye mindre skala.

Hvordan regne ut prisen på hjemmebakte brød?

Prisen på et hjemmebakt brød består hovedsakelig av ingredienser og strømforbruk, men om du vil kan du også inkludere tidsforbruk og utstyr.

Kostnader for ingredienser i brød

Kilopris for bakeingredienenser

Ingredienser Kilopris [kr/kg]
Siktet hvetmel 14
Sammalt hvetemel 19
Havremel 28
Rugmel 25
Andre mel 60
Frø 70
Fersk gjær 104
Salt 9
Melk 18
Smør 95
Sukker 22
Honning 240
Egg 50

I et vanlig brød er det 4 ingredienser (3 for surdeig) som alltid er med; mel, vann, salt og gjær. Av disse utgjør mel nesten hele kostnaden for et brød. Tilsetter du annet, f.eks. sukker, egg, smør, olje, honning, melk øker det prisen relativt mye.

Bruker du for eksempel 25g smør per brød, som i min oppskrift på Grovt matpakkebrød, øker det prisen på brødet med rundt 20%. Er væsken melk i tillegg blir det fort en vesentlig økning.

I tabellen har jeg samlet “Frø” som en linje, det samme med “Andre mel”. Det er så mange varianter og priser at tabellen ville blitt for lang med alle de forskjellige typene.

Hvor mye strøm brukes for å bake brød?

Et brød bruker rundt 1 kWh på å steke*. Strømprisen varierer mye i Norge om dagen, men vi kan anta at 1 kWh koster mellom 1 og 3 kroner på regninga (etter strømstøtte). En må altså legge til et par kroner per brød i tillegg til ingredienser. En kjøkkenmaskin bruker lite strøm og andre ting neglisjeres i forhold til stekingen.

Om utstyr og tidsbruk

I min liste over anbefalt utstyr (Brødhue anbefaler) er det bare kjøkkenmaskin som koster mer enn noen hundre kroner. Dessuten har de fleste alt de trenger for å bake fra før. Du kommer langt med en kjøkkenvekt, deigskrape og bakebolle (helst med lokk), sleng gjerne med et sett måleskjeer og brødformer, så har du egentlig det meste du trenger.

Den aktive tiden det tar å bake et brød varierer med hvor kompleks oppskriften er og hvor øvet bakeren er, generelt vil jeg si det tar mellom 15-30 minutter å bake et brød i aktiv tid. Den passive tiden (inkludert venting) er alltid mye lenger. Å bake et godt brød tar minst 3-4 timer. Personlig regner jeg ikke tidsbruken som en “kostnad” i brødbaking. Det er uansett ikke tid jeg ville har brukt på jobb, og dessuten koser jeg meg med bakingen.

Regne ut hvor mye et hjemmebakt brød koster

Det er lett å regne ut hvor mye et brød koster, særlig hvis alle ingredienser er oppgitt i vekt (som oppskriftene på Brødhue, lær eventuelt hvordan du regner om her). Du ganger bare mengden med kiloprisen, husk å dele på 1000 for å gå fra gram til kilo bare (kilo = 1000 på gresk). Gjør det for alle ingredienser og legg sammen til slutt.

Hvis du vil gjøre det raskt for hånd kan du begrense deg til de dyreste ingrediensene som mel, melk og smør og treffe ganske bra.

Hvordan bake billige brød hjemme

For å bake de billigste brødene hjemme bør du holde deg til de mest essensielle ingrediensene:

  • Hvetemel

  • Vann

  • Salt

  • Gjær

Av disse utgjør melet nesten hele kostnaden for brødene. Dersom du kjøper normalt priset hvetemel (siktet eller sammalt) vil brødet ditt koste ca 10 kroner per stykk. Erstatter du noe av melet med dyrere typer øker prisen, og bruker du melk, smør, egg eller andre ingredienser koster brødet ditt fort 15-20 kroner.

Inspirerer dette deg til å bake mer, eller koster det mer enn det smaker å bake egne brød? Kommenter under!

Lise i Pengesnakk har også et blogginnlegg om brødbakst. Der diskuterer hun flere ting enn bare kostnaden for hjemmebakte brød: https://www.pengesnakk.no/blog/kan-brodbaking-gjore-deg-okonoisk-fri

*Estimering av strømforbruk for å steke brød:

  1. Effekten til en vanlig hjemmekomfyr er 2000-3600W, la oss anta at den bruker 2000W eller 2 kW for å holde 230°C som er en standard steketemperatur. For å bake et brød må denne stå på i ca 1 time, inkludert forvarming. Energiforbruket blir derfor:

    Energi = 2 kW * 1 h = 2kWh, eller 1 KWh per brød om man baker to om gangen.

  2. 1 kWh stemmer bra etter denne studien https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0260877409004397

  3. I følge Modernist Bread bruker et lite brød på 440g ca en halv kWh for å steke, et stort blir da rundt 1 KWh.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Dreper salt gjær?

Neste
Neste

Kan man steke brød fra kald ovn?