Bakeutstyr - Brødhuets anbefalinger

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Noe av Brødhuets bakeutstyr

Noe av Brødhuets bakeutstyr

Du kan bake boller og brød uten mye utstyr og det meste er ganske rimelig. Det eneste som koster mer enn noen hundrelapper er kjøkkenmaskin, og det kan du klare deg uten.

Mange kjøkken vil ha tilsvarende utstyr allerede - bruk det du har. Anbefalingene min under er i omtrent prioritert rekkefølge (etter min mening). Nøyaktig likt produkt jeg selv bruker er ikke alltid tilgjengelig. I de tilfellene vil jeg anbefale det jeg tror er gode alternativer. Mange av linkene er annonselenker. Kjøper du etter å ha trykket disse får jeg en liten andel og det ville jeg satt stor pris på.

Kanskje du finner en gave til en bakende bekjent her?

Vi starter med det viktigste, så "kjekt og ha" og til slutt ramser jeg opp andre småting du sikkert har allerede. Dette innlegget vil oppdateres jevnlig, så det hele tiden er oppdatert med utstyret jeg har og anbefaler.

Det viktigste bakeutstyret

Under vil jeg gå gjennom de tingene jeg bruker (nesten) hver gang jeg baker og som har høy nytteverdi. Du kan prøve baking før du har alt (særlig kjøkkenmaskin), men om jeg skulle innredet et nytt kjøkken hadde alt dette vært med.

Digital kjøkkenvekt

For konsistente resultater og muligheten til å følge gode oppskrifter må du ha en digital kjøkkenvekt. Den bør tåle minst 3kg, helst 5kg, og ha en nøyaktighet på 1 gram. De fleste vekter du finner har det. Vekten jeg bruker selv har to deler, en stor og en liten. Den store måler i hele gram og den lille måler i 0,1 gram. Akkurat denne finner du ikke lenger, men den jeg linker under går til 5kg og nøyaktighet på 0,1g.

Digital kjøkkenvekt

Deigskrape

Deigskrape er et must under flere stadier i bakeprosessen, men viktigst under deling og forming. Du skraper enkelt bort rester fra benken og deigskrapen hjelper deg å forme deigen enklere. Dessverre er mange deigskraper du får kjøpt ganske dårlige. Kjøp en i stiv plastikk og ikke silikon. Har du arbeidsbenk som tåler metall er det kjekt.

Slikkepott er også praktisk i mange situasjoner. Jeg bruker to størrelser, en stor og en liten.

Deigskrape i plast
Deigskrape i metall

Stor slikkepott
Liten slikkepott

Bakeboller

En stor bakebolle på minst 4-5 liter og gjerne noen mindre burde alle hjemmebakere ha. Særlig om du ikke har kjøkkenmaskin (og dermed også en stor bakebolle). Jeg bruker en stålbolle på 5L med lokk. Dessverre selges ikke denne lenger (såvidt jeg vet). Jeg finner heller ingen gode stålboller med lokk, men det finnes gode alternativer i plast som jeg også bruker.

Rosti Mepal Margrethe 5 liter og lokk
Rosti Mepal Margrethe 0,5-3 liter sett

Brødsnitter

Før brød går i ovnen, bør de snittes med noe veldig skarpt. En skarp kjøkkenkniv kan gjøre jobben, men et barberblad er bedre. Du kan holde et barberblad (forsiktig) i hånda eller feste det på en lame som det heter på fransk. På norsk bruker noen ordet brødskalpell.

Brødskalpell

Brødformer

Du ikke ha brødformer, men det gjør ting mye enklere. Jeg vil anbefale det til alle som starter med brødbaking. Formingen blir mye mer tilgivelig, og forming av brød er faktisk ganske vanskelig.

Husk å kjøpe nonstick, da slipper du å smøre forma eller bruke bakepapir. For brødene på brodhue.no bruker jeg 2L på 30cm former til det meste, men ned mot 1,5L burde går fint.

Brødformer

Måleskjeer

Ett sett med måleskjeer med kryddermål (1 ml), teskje (5 ml) og spiseskje (15 ml) bør du ha. Bruk alltid måleskje og ikke bestikk ved oppmåling.

Måleskjeer

Kjøkkenmaskin

Alle som har det "klarere seg ikke uten" og "alle" uten ønsker seg det. Kjøp det om du har råd eller lær deg å elte for hånd. Det er et ganske stort utvalg av kjøkkenmaskiner i Norge og jeg bare erfaring med en håndfull. Fra denne lille erfaringen tenker jeg følgende: styr unna Bodum, kjøp Ankarstrum om du vet du liker den, Kenwood er et "safe-bet" om eltekroken har riktig design og er du virkelig seriøs kjøper du Wilfa Probaker.

Eltekrok, C vs spiral.png

Det er stor forskjell på eltekroker

Har du en Kenwood maskin med kroken til høyre (C-formet) er du nok vant til at deigen klatrer på kroken.

Kjøp den til venstre (spiralformet) og du slipper det meste av det.

Nå har jeg en Wilfa Probaker og er STORFORNØYD, men tidligere hadde jeg en Kenwood Major KM615 som jeg har byttet eltekrok på. Jeg kjøpte denne spiralkroken og det var en stor oppgradering.

Bakeutstyr som er kjekt å ha

Dette er utstyr jeg bruker ofte, men som bør komme senere i prioriteringen for de fleste.

Termometere

Som hjemmebaker jobber du hele tiden med temperaturer. Væske, deig, rom, brød under steking og stekeovn. Alle disse er det nyttig å kunne måle. Derfor har jeg flere typer termometer:

Støpejernsgryte

Den enkleste måten å steke brød med sprø skorpe hjemme er å bruke en støpejernsgryte. Da holdes dampen fra brødene i gryta og det er denne dampen som gir sprø skorpe. Dessuten holder gryta godt på varmen og gir en jevn og god varmefordeling.

Tidligere har jeg brukt en Le Creuset 4,2L gryte. Den fungerer greit, men gryten ble misfarget og i følge Modernist Bread er en helt svart gryte bedre. Et veldig populær alternativ er Lodge, som jeg også har selv. Det fungerer veldig bra!

Lodge Traktørpanne og Stekepanne Kombi (Combo Cooker)

Hevekurv

En hevekurv brukes til å heve runde eller avlange brød som skal stekes uten brødform. Da holder deigen formen bedre enn hvis det hever rett på stekebrettet. Dessuten blir det fine ringmønster på brødet. Det ser veldig proft ut!

Jeg bruker disse ovale hevekurvene 25x15x8cm og liker den størrelsen godt. Det passer i gryter på 25-26cm og holder brød med 500g mel.

Har du samme gryte som meg fra Lodge passe de perfekt!

Pizzastål eller pizzastein

Ikke la navnene lure deg, disse kan brukes ved brødbaking også. De gir raskere overføring av varme og holder varmen bedre i ovnen. Har du råd, kjøp et pizzastål, men en pizzastein er greit nok. Et pizzastål vil holder mye lenger enn en stein. Jeg har selv sprekt et par steiner og kjenner mange som også har det.

Pizzastål

Plastfilmdispenser

Ja, du kan kjøpe plastfilm på butikken. Men la oss være ærlig her, de suger. Jeg fikk tips av en venninne i bakebransjen at de bruker WRAPMASTER 4500 og de fungerer mye bedre. Den modellen er nok litt stor for hjemmet, men WRAPMASTER 1000 passer i en kjøkkenskuff. Når du har gått lei plasten fra butikken, kjøp denne.

WRAPMASTER 1000 og refill

Andre småting (du sikkert har)


Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Hvor lang tid tar det å bake brød?

Neste
Neste

Kvern fersk kardemomme - enkelt og billig