Bakeutstyr - Brødhuets anbefalinger
Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.
Først, du kan bake boller og brød uten mye utstyr og det meste er ganske rimelig.
Anbefalingene mine under er i omtrent prioritert rekkefølge (etter min mening). Nøyaktig likt produkt jeg selv bruker er ikke alltid tilgjengelig, i de tilfellene vil jeg anbefale gode alternativer.
Husk at et stykke bakeutstyr kan være den perfekte gaven til noen som baker eller vil starter med baking!
Mange av linkene under er annonselenker. Kjøper du etter å ha trykket disse får jeg en liten andel og det ville jeg satt stor pris på.
Vi starter med det viktigste, så "kjekt og ha" og til slutt ramser jeg opp andre småting du sikkert har allerede. Dette innlegget vil oppdateres jevnlig, så det hele tiden er oppdatert med utstyret jeg har og anbefaler.
Det viktigste bakeutstyret
Under vil jeg gå gjennom de tingene jeg bruker (nesten) hver gang jeg baker og som har høy nytteverdi. Du kan prøve baking før du har alt (særlig kjøkkenmaskin), men om jeg skulle innredet et nytt kjøkken hadde alt dette vært med.
Digital kjøkkenvekt
For konsistente resultater og muligheten til å følge gode oppskrifter må du ha en digital kjøkkenvekt. Den bør tåle minst 5kg, og ha en nøyaktighet på 1 gram. De fleste vekter du finner har det.
Vekten fra Ooni som jeg selv bruker har to deler. Den store måler i hele gram og den lille måler i 0,1 gram.
Deigskrape
Deigskrape er et must under flere stadier i bakeprosessen, men viktigst under deling og forming. Den hjelper deg å forme deigen enklere og med mindre kliss. Dessverre er mange deigskraper du får kjøpt ganske dårlige. Kjøp en i stiv plastikk og ikke silikon. Har du arbeidsbenk som tåler metall er det kjekt.
Slikkepott er også praktisk i mange situasjoner. Jeg bruker to størrelser, en stor og en liten.
Bakeboller
En stor bakebolle på 4-5 liter og gjerne noen mindre burde alle hjemmebakere ha. Særlig om du ikke har kjøkkenmaskin (og dermed også en stor bakebolle).
Jeg bruker en stålbolle på 5L med lokk. Dessverre selges ikke denne lenger. Jeg finner heller ingen gode stålboller med lokk, men det finnes gode alternativer i plast.
Stor stålbolle uten lokk
Stor bakebolle i plast med lokk
Sett med mindre boller i plast med lokk
Brødsnitter
Før brød går i ovnen, bør de snittes med noe veldig skarpt. En skarp kjøkkenkniv kan gjøre jobben, men et barberblad er bedre. Du kan holde et barberblad (forsiktig) i hånda eller feste det på en lame som det heter på fransk. På norsk bruker noen ordet brødskalpell.
Brødformer
Du må ikke ha brødformer, men det gjør ting mye enklere. Jeg vil anbefale det til alle som starter med brødbaking. Formingen blir mye mer tilgivelig, og forming av brød er faktisk ganske vanskelig.
Husk å kjøpe nonstick, da slipper du å smøre forma eller bruke bakepapir. For brødene på brodhue.no bruker jeg 2L på 30cm former til det meste, men ned mot 1,5L burde går fint.
Måleskjeer
Ett sett med måleskjeer med kryddermål (1 ml), teskje (5 ml) og spiseskje (15 ml) bør du ha. Bruk alltid måleskje og ikke bestikk ved oppmåling.
Kjøkkenmaskin
Min sterke anbefaling når det kommer til kjøkkenmaskin til hjemmebruk er Wilfa Probaker. Etter min erfaring er denne overlegen til å elte deiger effektivt og uten tilsyn.
Andre jeg har testet er Kenwood og Ankarstrum. De fungerer helt greit, men krever mer tilsyn under elting. Kenwood har mye ekstrautstyr og enkelte modeller har funksjoner som vekt og varme, hvis det er viktig for deg.
En klar ikke-anbefaling er Smeg og Bodum. De ser fine ut, men vil bringe mye frustrasjon til kjøkkenet ditt.
Forresten, hvis du skal kjøpe Kenwood husk å velge riktig eltekrok. Har du en Kenwood maskin med kroken til høyre (C-formet) er du nok vant til at deigen klatrer på kroken. Kjøp den til venstre (spiralformet) og du slipper det meste av det.
Bakeutstyr som er kjekt å ha
Dette er utstyr jeg bruker ofte, men som bør komme senere i prioriteringen for de fleste.
Termometere
Som hjemmebaker jobber du hele tiden med temperaturer. Væske, deig, rom, brød under steking og stekeovn. Alle disse er det nyttig å kunne måle. Derfor har jeg flere typer termometer:
Romtemometer (som jeg setter i kjøleskapet når det trengs)
Infrarødt termometer for å måle overflater (kanskje for spesielt interesserte)
Støpejernsgryte
Den enkleste måten å steke brød med sprø skorpe hjemme er å bruke en støpejernsgryte. Da holdes dampen fra brødene i gryta og det er denne dampen som gir sprø skorpe. Dessuten holder gryta godt på varmen og gir en jevn og god varmefordeling.
Tidligere har jeg brukt en Le Creuset 4,2L gryte. Den fungerer greit, men gryten ble misfarget og i følge Modernist Bread er en helt svart gryte bedre. Et veldig populær alternativ er Lodge, som jeg også har selv. Det fungerer veldig bra!
Lodge Traktørpanne og Stekepanne Kombi (Combo Cooker)
Hevekurv
En hevekurv brukes til å heve runde eller avlange brød som skal stekes uten brødform. Da holder deigen formen bedre enn hvis det hever rett på stekebrettet. Dessuten blir det fine ringmønster på brødet. Det ser veldig proft ut!
Jeg bruker disse ovale hevekurvene 25x15x8cm og liker den størrelsen godt. Det passer i gryter på 25-26cm og holder brød med 500g mel.
Har du samme gryte som meg fra Lodge passe de perfekt!
Pizzastål eller pizzastein
Ikke la navnene lure deg, disse kan brukes ved brødbaking også. De gir raskere overføring av varme og holder varmen bedre i ovnen. Har du råd, kjøp et pizzastål, men en pizzastein er greit nok. Et pizzastål vil holder mye lenger enn en stein. Jeg har selv sprekt et par steiner og kjenner mange som også har det.
Plastfilmdispenser
Ja, du kan kjøpe plastfilm på butikken. Men la oss være ærlig her, de suger. Jeg fikk tips av en venninne i bakebransjen at de bruker WRAPMASTER 4500 og de fungerer mye bedre. Den modellen er nok litt stor for hjemmet, men WRAPMASTER 1000 passer i en kjøkkenskuff. Når du har gått lei plasten fra butikken, kjøp denne.
Andre småting (du sikkert har)
Kjøkkenhåndklær
Rist (rist med etasjer er veldig kjekt)
Timer
Pensel
Visp