Bakevitenskap og eksperimenter
Alle oppskrifter sier at ovnen må forvarmes. Stemmer egentlig det?
Alt du trenger å vite om vekt og volum i baking.
De fleste anbefaler å mate en surdeigsstarter daglig, eventuelt ukentlig dersom den oppbevares i kjøleskap. Men er det egentlig nødvendig?
Det ville jeg finne ut, og svaret vil kanskje overraske deg!
Fersk gjær har relativt kort utløpsdato når den kjøpes i butikken fordi man er avhengig av at gjærsoppen er aktiv når man skal bake. Men hvor lenge holder fersk gjær etter utløpsdato?
Det er på tide med andre innlegg i bloggserien "How grov can you go?". Jeg tester grensene for hvor grovt brød man kan bake og fortsatt beholde akseptabel luftighet.
Hvor grovt brød kan jeg bake uten at det blir en murstein?
De som har lest brødhuets bakgrunn vet at denne bloggen har opphav i et feilet forsøk på brødbaking. I ettertid ser jeg hva som var problemet. Det var gluten. Eller rettere sagt, for lite gluten. Hadde jeg bare hatt denne artikkelen.
Nesten alle oppskrifter på gjærbakst sier at deigen må heve lunt eller trekkfritt. I dette innlegget skal vi se hva som skjer hvis man ignorerer dette rådet og om deigen kan reddes etterpå.
Bakematematikk er en grunnleggende ferdighet for bakere og brukes til å skalere oppskrifter, og til å vite hvordan deigen vil oppføre seg. Dette kan være nyttig for hobbybakere også.
Stemmer det at salt dreper gjær, eller er det bare en myte? Vi skal se nærmere på et eksperiment som tester hvordan gjær håndterer forskjellige saltmengder.