Hveteboller

Snapseed 5.jpg

Jeg har fått denne oppskriften av min farmor (95). Jeg spurte henne hvor hun fikk oppskriften fra, men det visste hun ikke.

“Farmorboller” er virkelig en nødvendighet på kakebordet hos oss. Kanskje de blir det hos dere også?

Grovhet: 0%
Antall boller: 24 (80-85g)
Aktiv tidsbruk: 1 - 1,5t
Total tid: 4-5t

 

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde Prosent
Siktet hvetemel 1000g 100
Helmelk 600g 60
Fersk eller tørr gjær 1/2 pakke 2,5
Sukker 200g 20
Egg 1 stort (60g) 6
Meierismør 200g 20

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

  • Har du dårlig tid kan du bruke 1 hel pakke gjær.

  • Du trenger også olje eller mel til utrulling og egg til pensling.

  • Har du ikke kjøkkenmaskin? Se mine tips for håndelting her.

 

Dette gjør du

  1. Før du starter
    Ta ut smøret fra kjøleskapet og vei ut riktig mengde. Skjær det i terninger.

  2. Elting
    Ha alt utenom smøret i bakebollen. Bruk kald melk og egg. Elt i kjøkkenmaskin. Start sakte og øk til lav-middels hastighet når alt er blandet. Dersom deigen “klatrer” på deigkroken bør den dyttes ned 3-4 ganger i løpet av eltingen for at deigen skal elte jevnt. Deigen bør slippe bollen og passere glutentesten. Det tar 15-25 minutter.
    Elt så inn smøret på sakte fart og deretter på lav-middels hastighet i 5-10 minutter. Deigen blir nå litt klissete, men glatt og fin.

  3. Forheving
    Hev under plast eller kjøkkenhåndkle på et trekkfritt sted. Hev til ca dobbel størrelse. I romtemperatur burde det ta 1-1,5 timer.

  4. Del og rull boller
    Velt deigen ut på en lett oljet* benk og ha litt olje på hendene. Elt ut det meste av luften. Del deigen i like 24 deler. Hvis du vil være nøye veier du emnene til omtrent 85g.
    Ta litt olje på hånda, rull ut boller og legg dem på bakeark.

  5. Etterheving
    Etterhev under plast (bruk et tynt lag mel eller olje på bollene så de ikke setter seg fast) eller kjøkkenhåndkle på et trekkfritt sted. La de heve til halvannen eller dobbel størrelse. Det tar ca 1 time i romtemperatur.

  6. Steking
    Forvarm ovnen til 230 grader. Pensle med pisket egg (gjerne med en skvett melk i) rett før bollene stekes.
    Stek i 12 minutter. Se an fargen om de trenger litt mer tid. De skal ha en fin gyllenbrun farge, se bilde nedenfor.

  7. Avkjøling
    Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.

  8. Oppbevaring
    Frys ned i plastpose dersom de ikke skal spises innen et døgn.

 

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

 

* Bruk en nøytral olje som rapsolje. De fleste er nok vant til rulle boller med mel. Det kan du gjøre, men olje fungere bedre for meg.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Helt vanlig grovbrød - eltefritt

Neste
Neste

Loff