Brødskalaen
Brødskalaen kan brukes til å regne grovheten til et brød. Produsenter deler brød inn i 4 kategorier. Prosenten tilsier hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet:
Fint brød: 0-25%
Halvgrovt brød: 25-50%
Grovt brød: 50-75%
Ekstra grovt brød: 75-100%
Utregningen gjøres på bakgrunn av tørr vekt av mel, korn og kli. Kli må omregnes ved hjelp av en faktor for å beregne hva mengden kli tilsvarer i sammalt mel.
Formelen er:
Grovhet = (sammalt mel + hele korn + kli x faktor) / (total mengde mel, kli* og korn)
Faktoren som skal ganges med kliet er 4,5 for hvetekli, 4,0 for rugkli og 2.0 for havrekli.
La oss ta et par eksempler (bare relevante ingredienser er med):
Eksempelbrød 1:
300g hvetemel, 200g sammalt hvete og 50g hvetekli
Grovhet = 200g + 50g x 4,5 / 300g + 200g + 50g
Grovhet = 425 / 550
Grovhet = 0,77 = 77%
Eksempelbrød 2:
450g sammalt hvete, 50g hele hvetekorn, 50g hvetekli
Grovhet = 450g + 50g + 50g x 4,5 / 450g + 50g + 50g
Grovhet = 725 / 550
Grovhet = 1,32 = 132%
Over 100%, kan det stemme? Ja, med denne regnemetoden stemmer det.
La oss lage et par ekstra uoffisielle kategorier:
Merk at det er ikke lov for produsenter å skrive over 100% grovt på pakningen. Det virker jo litt useriøst å markedsføre, men på en bakeblogg trenger vi ikke å være så seriøse.
For å finne grovheten i din egen oppskrift kan du bruke formelen over eller denne kalkulatoren.