Brødskalaen

Brødskalaen kan brukes til å regne grovheten til et brød. Produsenter deler brød inn i 4 kategorier. Prosenten tilsier hvor mye sammalt mel, hele korn og kli det er i brødet:

  • Fint brød: 0-25%

  • Halvgrovt brød: 25-50%

  • Grovt brød: 50-75%

  • Ekstra grovt brød: 75-100%

Utregningen gjøres på bakgrunn av tørr vekt av mel, korn og kli. Kli må omregnes ved hjelp av en faktor for å beregne hva mengden kli tilsvarer i sammalt mel.

Formelen er:

Grovhet = (sammalt mel + hele korn + kli x faktor) / (total mengde mel, kli* og korn)

Faktoren som skal ganges med kliet er 4,5 for hvetekli, 4,0 for rugkli og 2.0 for havrekli.

La oss ta et par eksempler (bare relevante ingredienser er med):

Eksempelbrød 1:
300g hvetemel, 200g sammalt hvete og 50g hvetekli

Grovhet = 200g + 50g x 4,5 / 300g + 200g + 50g
Grovhet = 425 / 550
Grovhet = 0,77 = 77%

Eksempelbrød 2:

450g sammalt hvete, 50g hele hvetekorn, 50g hvetekli

Grovhet = 450g + 50g + 50g x 4,5 / 450g + 50g + 50g
Grovhet = 725 / 550
Grovhet = 1,32 = 132%

Over 100%, kan det stemme? Ja, med denne regnemetoden stemmer det.
La oss lage et par ekstra uoffisielle kategorier:

Merk at det er ikke lov for produsenter å skrive over 100% grovt på pakningen. Det virker jo litt useriøst å markedsføre, men på en bakeblogg trenger vi ikke å være så seriøse.

For å finne grovheten i din egen oppskrift kan du bruke formelen over eller denne kalkulatoren.


Siktet hvetemel, sammalt hvetemel finmalt, sammalt hvetemel grovmalt, hvetekli (kruskakli).

Siktet hvetemel, sammalt hvetemel finmalt, sammalt hvetemel grovmalt, hvetekli (kruskakli).

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!


*Her regnes kliet uten faktor.

Kilder:
https://www.bklf.no/brodskalan--spis-litt-grovere/


Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Må en deig heve lunt?

Neste
Neste

Glutentesten