Hvor lang tid tar det å bake brød?

To Havrebrød bakt på 18 minutter med aktivt arbeid.

To Havrebrød bakt på 18 minutter med aktivt arbeid.

I alle oppskriftene på Brødhue står det oppgitt estimat på aktiv tid og total tid. Dette legger jeg ved så du kan ha en ide om hvor mye tid du bør sette av til oppskriften.

Jeg har faktisk ikke målt disse tidene før, men estimert tiden fra notater og magefølelsen(ikke særlig "on-brand"). I dette innlegget skal jeg måle hvor lang tid det tar å bake brød. Både aktiv og total tid.

For deg som bare vil har det korte svaret kommer det først.

Hvor lang tid tar det å bake brød?

Det tok 18 minutter med aktivt arbeid over totalt 5 timer å bake to Havrebrød. Generelt vil nok aktiv tid være 15-30 minutter for de fleste brød, avhengig av erfaring og oppskrift. Total tid vil variere fra noen timer til et par døgn.

Premissene for tidtakingen

Oppskriften jeg brukte var Havrebrød. Jeg visste at jeg hadde alle ingredienser og utstyr klart, men hadde ikke funnet det frem før jeg startet tiden. Jeg brukte kjøkkenmaskin, så du må anta at det tar lenger til hvis du skal håndelte. Oppskriften kjenner jeg godt, så jeg brukte ikke mye tid på lesning.

Andre brødoppskrifter vil selvfølgelig variere litt i tid. For eksempel er det ingen autolyse eller andre fordeiger i denne oppskriften. Andre oppskrifter kan derfor ta litt lenger tid.

Jeg startet stoppeklokken idet jeg tok frem oppskriften. Det var også starttidspunktet for total tidsbruk. Tidene inkludere ikke oppvask.

Tabell over tidsbruk

Steg Aktiv tid Total tid gått
Starte elting 7:47 8 min
Avslutte elting 1:57 0,5 timer
Deling 3:02 3 timer
Forming 3:14 3,5 timer
Steking 1:45 4,5 timer
Ta ut av ovn 0:32 5 timer
Sum 18:19 5 timer

Noen detaljer rundt utføring

Ved oppmåling veide jeg mel og gryn først, deretter vann. Jeg startet kjøkkenmaskinen med dette og hadde i gjær og salt etter hvert som jeg veide det.

Deigen eltet godt i maskinen, så jeg måtte ikke dytte den ned og bruke tid under eltingen. Din kjøkkenmaskin kan trenger assistanse under elting, som vil innebære ekstra aktiv tid.

Jeg overførte deigen til en annen bolle enn kjøkkenmaskinen. Denne smurte jeg inn med olje.

Ved oppdeling veide jeg de to delene så de var helt like. Jeg formet dem først til store boller og deretter til avlange brød for brødform. Jeg sprayet toppen av brødene med vann og strødde over litt havre.

IMG_4274.jpg

Screenshot av “rundetidene”.

Ble du overrasket over hvor kort tid det tok? Det ble jeg!

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue. Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Hvor lenge holder en surdeigsstarter i kjøleskap?

Neste
Neste

Bakeutstyr - Brødhuets anbefalinger