Hvor lang tid tar det å bake brød?
I alle oppskriftene på Brødhue står det oppgitt estimat på aktiv tid og total tid. Dette legger jeg ved så du kan ha en ide om hvor mye tid du bør sette av til oppskriften.
Jeg har faktisk ikke målt disse tidene før, men estimert tiden fra notater og magefølelsen(ikke særlig "on-brand"). I dette innlegget skal jeg måle hvor lang tid det tar å bake brød. Både aktiv og total tid.
For deg som bare vil har det korte svaret kommer det først.
Hvor lang tid tar det å bake brød?
Det tok 18 minutter med aktivt arbeid over totalt 5 timer å bake to Havrebrød. Generelt vil nok aktiv tid være 15-30 minutter for de fleste brød, avhengig av erfaring og oppskrift. Total tid vil variere fra noen timer til et par døgn.
Premissene for tidtakingen
Oppskriften jeg brukte var Havrebrød. Jeg visste at jeg hadde alle ingredienser og utstyr klart, men hadde ikke funnet det frem før jeg startet tiden. Jeg brukte kjøkkenmaskin, så du må anta at det tar lenger til hvis du skal håndelte. Oppskriften kjenner jeg godt, så jeg brukte ikke mye tid på lesning.
Andre brødoppskrifter vil selvfølgelig variere litt i tid. For eksempel er det ingen autolyse eller andre fordeiger i denne oppskriften. Andre oppskrifter kan derfor ta litt lenger tid.
Jeg startet stoppeklokken idet jeg tok frem oppskriften. Det var også starttidspunktet for total tidsbruk. Tidene inkludere ikke oppvask.
Tabell over tidsbruk
Steg | Aktiv tid | Total tid gått |
---|---|---|
Starte elting | 7:47 | 8 min |
Avslutte elting | 1:57 | 0,5 timer |
Deling | 3:02 | 3 timer |
Forming | 3:14 | 3,5 timer |
Steking | 1:45 | 4,5 timer |
Ta ut av ovn | 0:32 | 5 timer |
Sum | 18:19 | 5 timer |
Noen detaljer rundt utføring
Ved oppmåling veide jeg mel og gryn først, deretter vann. Jeg startet kjøkkenmaskinen med dette og hadde i gjær og salt etter hvert som jeg veide det.
Deigen eltet godt i maskinen, så jeg måtte ikke dytte den ned og bruke tid under eltingen. Din kjøkkenmaskin kan trenger assistanse under elting, som vil innebære ekstra aktiv tid.
Jeg overførte deigen til en annen bolle enn kjøkkenmaskinen. Denne smurte jeg inn med olje.
Ved oppdeling veide jeg de to delene så de var helt like. Jeg formet dem først til store boller og deretter til avlange brød for brødform. Jeg sprayet toppen av brødene med vann og strødde over litt havre.