Hvor lenge holder fersk gjær etter utløpsdato?

Fersk gjær i innpakning.jpg

Fersk gjær har relativt kort utløpsdato når den kjøpes i butikken fordi man er avhengig av at gjærsoppen er aktiv når man skal bake. Men hvor lenge holder fersk gjær etter utløpsdato? I dag stiller vi oss spørsmålet: Gjelder frasen “best før, ofte god etter” for fersk gjær også? Det har jeg testet.

(Forresten, lurer du på om gjæren du har i kjøleskapet fungerer. Se artikkelen Hvordan teste om fersk gjær fortsatt virker for mer detaljer)

Jeg kjøpte en blokk med fersk gjær og lot den ligge uåpnet i kjøleskapet frem til utløpsdato.

På utløpsdato brukte jeg gjærtesten for å se om gjæren fungerte. Jeg brukte 10g i hver test, så en pakke på 50g holdt i fem uker - altså til 4 uker over dato. Gjæren ble oppbevart i en tett glasskrukke fra og med utløpsdato (et tips jeg fikk fra bakemagi.noinstagram). Før utløpsdato lå den fritt i kjøleskapet.

Fersk gjær i lufttett beholder.jpg

Jeg gjorde to tester. Den første testen var i et vannglass for å svare ja/nei på om gjæren fortsatt virket. I den andre testen lagde jeg en brøddeig og så hvor fort den hevet. Dette for å sjekke om det er forskjell i aktivitetsnivå.

Første test - i vannglass

Testen er basert på innlegget Hvordan teste om fersk gjær fortsatt virker. For å være konsistent brukte jeg samme mengde vann og temperatur hver gang:

100g vann @30°C
10g sukker
10g gjær

Jeg rørte ut sukkeret i vannet og smuldret deretter gjæren oppi. Etter ti minutter sjekket jeg om gjæren hadde flytt opp og dannet et skum.

Bildene under er fra rett etter gjæren er smuldret i vannet og 10 minutter senere.

Bildene viser tydelig at til og med 4 uker over dato er gjæren fortsatt aktiv. Men har aktivitetsnivået gått ned? Inn kommer den virkelige testen - får den en deig til å heve?

Andre test - i brøddeig

Vannet, gjæren og sukkeret fra glasstesten ble brukt i oppskriften på Havrebrød. Deigen ble eltet i 5 minutter på sakte fart og deretter 20 minutter på lav-middels. Jeg formet deigen til en bolle og la den i en smurt bakebolle. Så tok jeg tiden til deigen traff lokket til bollen.

Den siste uken med testing hadde jeg ikke min vanlige kjøkkenmaskin tilgjengelig. Da eltet jeg deigen for hånd i ca 40 minutter.

Bildene under viser at gjæren fungerer godt selv 4 uker etter utløpsdato.

Tabellen viser at aktiviteten ikke endret seg stort på 3 uker, men den lange tiden for heving i uke 4 kan indikere lavere aktivitetsnivå denne uken.

Uke # Hevetid [tt:mm] Romtemperatur [°C]
0 2:05 23,7
1 1:58 23,2
2 2:04 24,6
3 2:12 23,1
4 3:20 22,3

Det kan være mange grunner til at testen i uke 4 brukte lengre tid. Deigen ble ikke like godt eltet (den var for våt til å eltes effektivt for hånd) og at temperaturen på deigen var lavere enn vanlig. I tillegg måtte jeg innimellom skrape av og skylle vekk deigresten fra hendene. En mindre deig vil naturligvis bruke lenger tid på å treffe taket. Det var også den kaldeste dagen.

 

Konklusjon

Det foreløpige svaret på spørsmålet: “Hvor lenge holder fersk gjær over utløpsdato?”

Minst 4 uker.

Dette var i hvert fall min erfaring. Gjæren lå uåpnet i kjøleskapsdøra frem til utløpsdato og lufttett etter det. Jeg antar at helt uåpnet gjær har tilsvarende holdbarhet.Før jeg begynte eksperimentet visste jeg ikke helt hva jeg skulle forvente. Men at det skulle gå så bra trodde jeg ikke.

Oppdatering - Uten å ha gjort systematisk testing har jeg observert at fersk gjær kan holde enda lenger. Opptil 8 uker etter utløpsdato. Da er den oppbevart lufttett hele tiden, men brukt jevnlig.

Husk å sjekke for mugg og rar lukt om du prøver på dette.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Hvordan bytte ut fint mel med grovt

Neste
Neste

Hvordan teste om fersk gjær fortsatt virker