Hvordan teste om fersk gjær fortsatt virker

Snapseed 6.jpg

Fersk gjær har mye kortere holdbarhet enn tørrgjær. Mange, inkludert meg selv, bruker allikevel fersk gjær. Fersk gjær er enklere å veie, i tillegg settes hevingen raskere igang.

Hvis den ferske gjæren du har i kjøleskapet har gått ut på dato, kan du enkelt finne ut om den er brukbar. Inn kommer gjærtesten!

Gjærtesten

Først ser du på gjærklumpen. Ser gjæren fersk ut og lukter greit, fungerer den sannsynligvis. Bare bruk den.

Har den fått pels eller er helt inntørket, kaster du den.

Hvis den ser litt tørr ut eller du bare vil forsikre deg om at den virker, kan du enkelt finne det ut:

  1. Ha litt lunket vann (ca 30°) i et glass eller en bolle.

  2. Rør i et par teskjeer sukker.

  3. Smuldre litt fersk gjær oppi vannet.

  4. Etter 5-10 minutter får du svaret:

    • Hvis gjæren flyter til overflaten og danner et skum og/eller vannet får bobler, virker gjæren.

    • Hvis det ikke blir særlig aktivitet, er gjæren dårlig.

    • Husk å lukte på blandingen. Det skal ikke lukte vondt.

Planlegger du å bake med gjæren rett etter testen, er det lurt å veie vann, sukker og gjær for å kompensere for dette i deigen. Så lite sukker går fint selv i en deig som vanligvis ikke har sukker. Du kan bruke melk i testen om du skal bake med det.

I bildene under har jeg brukt 100g vann, 10g sukker og 10g gjær.

 

Et eksempel på dårlig gjær

Jeg lot en liten klump gjær ligge i åpnet pakke for å tørke den ut. Den ser helt inntørket ut. På bildet er den ca 6 uker over dato.

La oss se om det fortsatt er futt i den.

Snapseed+10.jpg

Jeg følger stegene over og til min overraskelse flyter klumpene til overflaten. Gjæren passerte dog ikke testen. Vannet med gjær og sukker luktet vondt. Jeg måtte passe på å ikke brekke meg.

Jeg mistenker at det som begrenser holdbarheten til fersk gjær ikke er gjærsoppenes aktivitetsnivå, men heller dårlige bakterier, mugg eller gjærsopp.

 

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Hvor lenge holder fersk gjær etter utløpsdato?

Neste
Neste

Femte forsøk på surdeigsbrød