Havrebrød

Snapseed 4.jpg

Et ydmykt hverdagsbrød du ikke går lei (det gjør i alle fall ikke jeg).
Det er ingenting fancy med denne oppskriften. Du skal bare bake et par gode brød.

Grovhet: 50%
Antall brød: 2
Aktiv tidsbruk: 15-30 minutter
Total tidsbruk: 5-6t

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde Prosent
Siktet hvetemel 500g 50
Sammalt hvetemel, finmalt 350g 35
Havremel 100g 10
Havregryn 50g 5
Vann 720g 72
Salt 15g 1,5
Fersk / tørr gjær 10g / 1ts 1

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

Dette gjør du

1 - Elting og første heving

Ha alle ingrediensene i bakebollen. Gjæren smuldrer du bare oppi hvis du bruker fersk gjær. Start eltingen på sakte fart til alt er blandet. Øk så hastigheten til lav-middels. La den elte til du kan gjennomføre en god glutentest. Eltingen bør ta mellom 15-30 minutter.

Dekk til bakebollen med plast, lokk eller kjøkkenhåndkle. En annen egnet bakebolle* kan også brukes, smør gjerne denne med olje så deigen slipper lettere etter heving.

Dekk til deigen og la den heve til 2-3x størrelse. Det tar tar 2-4 timer i normal romtemperatur.

 

2 - Forming og andre heving

Skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape og ha den på en lett melet benk. Del deigen i 2 like emner. Form emnene til store boller og la de hvile i 15-30 minutter på melet benk med glatteste side opp.. Husk å dekke til deigen med plast eller kjøkkenhåndkle.

Ha en tynt lag med mel på benken. Ta et av de runde emnene og snu med glattsiden ned. Slå ut luften med lette slag og form en sirkel. Strekk sirkelen så den blir litt oval med lengste diameter rett frem.

Brett ned øvre tredjedel. Trykk bretten lett ned i deigen med håndbaken og sprekk eventuelle bobler. Snu deigen og gjenta på den andre siden. Brett så hele deigen i to og lås de sammen med håndbaken. Snu deigen og dra den langs benken med skjøten ned for å stramme opp overflaten.
Se min video om forming av brød her.

Topping (valgfritt, men anbefalt. Det ser bra ut!). Her er to metoder, velg en. Den første er litt mer jobb en den andre, men gir et bedre resultat.

  1. Fyll en dyp tallerken med vann og en stor tallerken med havregryn. Dypp formede deigemner i vannet og deretter i havregrynene. Legg så deigen i en brødform** eller rett på bakeark.

  2. Legg deigemnene i brødformer** eller på bakeark. Spray eller pensle dem med vann og dryss havregryn over. Trykk grynene forsiktig inn i deigen med hånda.

Dekk til deigen med kjøkkenhåndkle eller plast. La deigemnene heve til nesten dobbel størrelse. Det tar ca 1-1,5 time i vanlig romtemperatur.

Snapseed 7.jpg
 

3 - Steking og oppbevaring

  1. Forvarm ovnen til 230 grader.

  2. Snitt brødene med en skarp kniv eller et barberblad.

  3. Damp er viktig for sprø og pen skorpe.
    For å skape damp i en vanlig ovn kan du varme opp en gammel metallform nederst i ovnen. Rett etter du har satt inn brødene heller du en skvett (1-2dl) varmt vann fra springen eller vannkoker i metallformen.

  4. Stek brødene i 35-40 minutter, litt under midten av ovnen.

  5. Du kan sjekke om brødene er ferdige ved å banke lett på bunnen av brødet. Det skal høres hult ut. Har du steketermometer i midten av brødet bør dette vise over 95 grader.

Avkjøl på rist i en time (eller så lenge du klarer uten å spise dem). Hvis brødet skal skjæres i skiver og fryses ned bør det ligge i to timer. Dette er for å ikke miste fuktighet når du skjærer i det og at skivene ikke klistrer seg sammen i fryseren.

 

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

 

* En bolle på 5L passer fint til en deig med 1000g mel.
** I bildene har jeg brukt en form som er 30cm lang og 2 liter volum, men samme oppskrift har fungert bra i 26cm/1,3L brødform.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Kanelknuter

Neste
Neste

Eltefritt surdeigsbrød for nybegynnere