Kanelknuter

Kanelknuter på rist.jpg

Kanelknuter med så mye fyll at bunnen smaker karamell.
Blir det bedre? Nei.

Deigen er lett å jobbe med og resultatet blir de beste kanelbollene du noensinne har spist. Teknikken for å snurre knutene krever litt øving, men går lett etterhvert. For å gjøre det enklere for deg har jeg laget en video.

Disse bollene har fått ekstremt gode tilbakemeldinger fra de som har smakt. Svigerinnen min likte ikke kanelboller før disse, men er nå omvendt. En annen synes de var så gode at de inspirerte til livsstilsendring. Ved å mestre disse bollene, holder du stor makt. Ikke misbruk den.

Grovhet: 0%
Antall boller: 24
Aktiv tidsbruk: Omtrent 1t
Total tid: 4-5t

Dette trenger du

Deig

Ingrediens Mengde Prosent
Hvetemel 1000g 100
Helmelk 550g 55
Salt 5g 0,5
Fersk / tørr gjær 50g / 1 pakke 5
Sukker 200g 20
Egg 1 stk (55-60g) 6
Smør 200g 20

Fyll og topping

Ingrediens Mengde
Smør 300g
Hvitt sukker 150g
Brunt sukker 150g
Kanel 20g
Egg Til pensling
Rørsukker / strøsukker Til topping

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

Dette gjør du

1 - Elting og første heving

Før du starter, vei ut 200g smør til deigen og del i terninger. Vei ut 300g smør til fyllet og del i noen biter. La stå i romtemperatur for å mykne.

Ha alle deigingrediensene utenom smøret i bakebollen. Bruk kald melk og egg. Elt i kjøkkenmaskin. Begynn på lav hastighet til alt blandet. Øk til lav-middel hastighet og elt til du kan gjennomføre en glutentest. Det burde ta 10-20 minutter.

Reklame: Jeg anbefaler kjøkkenmaskinen Wilfa Probaker. Den elter både små og store deigen veldig effektivt og designet er inspirert av profesjonelle maskiner.

Trykk her for å lese mer.

Tilsett smøret i terninger. Elt med sakte hastighet til det er blandet inn. Øk til lav-middels hastighet og elt videre i 5-10 minutter.

Dekk til deigen og la den heve til omtrent dobbel størrelse. I romtemperatur bør det ta 1-2 timer. (Jeg anbefaler å flytte deigen til en smurt bolle før forheving. Det gjør håndteringen etterpå litt lettere.)

2 - Knyt kanelknuter og etterhev

  • Bland først fyllet. Ha smør, sukker, brunt sukker og kanel i en bolle og bland godt. Varm i mikro i noen sekunder(evt. vannbad) hvis det er for hard til å smøre.

  • Velt ut deigen på en lett melet overflate. Trykk deigen ut til et tykt rektangel. Kjevle deigen ut til omtrent 70-80cm bred og 40-50cm dyp. Strø på ekstra mel når det er nødvendig. Prøv å behold en jevn tykkelse.

  • Smør fyllet utover deigen, nesten helt til kanten.

  • Brett ned øvre tredjedel og brett opp nedre tredjedel av langsiden. Du skal nå ha 3 lag deig.

  • Kjevle deigen ut til 25-30 cm dyp og 80-90cm bred.

  • Del deigen i 24 like deler.

  • Knyt kanelknuter. Se gjerne videoen under.
    Ta en remse med deig, hold den mellom tommel, pekefinger og langefinger. Snurr deigen 2-3 ganger rundt to fingre. Hold enden mellom to fingre og dra den andre enden gjennom.

  • Legg knuten på et bakeark. Ha god plass, f.eks. bare 9 per ark.

  • Dekk til knutene med plast eller kjøkkenhåndkle. La de etterheve i 1-2 timer. Du bør se en økning i volum, men ikke like mye som vanlige boller.

Å knyte kanelknuter er ikke vanskelig, men det krever litt øving før det går raskt. Her er video for å hjelpe deg i gang med knytingen. Lykke til! Full oppsk...

3 - Steking og avkjøling

Pensle knutene med pisket egg og strø over litt rørsukker. Stek på 230°C i 12-15 minutter til de er gyllenbrune. gjerne litt mørkere enn vanlige boller. Det er mye fyll og da kan midten blir understekt.

Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle i minst 10 minutter før du serverer. Husk å ta en bilde og post på Instagram hvor du tagger @brodhue.no.

Skal ikke bollene spises i løpet av noen timer bør de fryses ned i plastpose.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Sjokoladeboller

Neste
Neste

Havrebrød