Sjokoladeboller

Sjokoladeboller 3.jpg

Noen ganger holder det ikke med vanlige hveteboller. De må piffes opp litt. Da passer det perfekt å blande inn noen sjokoladebiter!

Disse bollene er like luftige og myke som hveteboller, men ekstra fyldige på grunn av sjokoladen og at noe melk er byttet ut med et ekstra egg. For min del betyr det at det holder med 4-5 boller og ikke 10 som jeg spiser av vanlige hveteboller, hehe. Neida, joda.

Grovhet: 0%
Antall boller: 24 (90-95g)
Aktiv tidsbruk: under 1 time
Total tid: Omtrent 4 timer

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde Prosent
Siktet hvetemel 1000g 100
Helmelk 550g 55
Salt 5g 0,5
Fersk / tørr gjær 50g / 1 pakke 5
Sukker 200g 20
Egg 2 stk (100-120g) 10-12
Meierismør 200g 20
Sjokolade i biter 200g 20

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

  • Du trenger også olje eller mel til utrulling og et egg til pensling.

  • Bruk din favorittsjokolade. Del den i små biter eller kjøp sjokolade i biter.

  • Har du ikke kjøkkenmaskin? Se mine tips for håndelting her.

Dette gjør du

  1. Før du starter

    Ta ut smøret fra kjøleskapet, vei ut 200g og skjær det i terninger.

  2. Elting

    Ha alle deigingrediensene utenom smøret i bakebollen. Bruk kald melk og egg. Elt i kjøkkenmaskin. Begynn på lav hastighet til alt er blandet. Øk til lav-middel hastighet og elt til du kan gjennomføre en glutentest. Det burde ta 10-20 minutter.

    Tilsett smøret i terninger. Elt med lav hastighet til det er blandet inn. Øk til lav-middels hastighet og elt videre 2-3 minutter.

    Ha så i sjokoladebitene. Elt de inn på lav hastighet og øk igjen til lav-middels hastighet i noen minutter. Deigen er ferdig når den ser smidig ut og sjokoladen er jevnt fordelt.

  3. Forheving
    Hev under plast eller kjøkkenhåndkle på et trekkfritt sted. Hev til ca dobbel størrelse. I romtemperatur burde det ta 1-2 timer.

  4. Del og rull boller

    Velt deigen ut på en lett oljet* benk og ha litt olje på hendene. Trykk ut det meste av luften. Del deigen i like 24 deler. Hvis du vil være nøye veier du emnene til 90-95g.

    Ta litt olje på hånda, rull ut boller og legg dem på bakeark.

  5. Etterheving

    Etterhev under plast eller kjøkkenhåndkle på et trekkfritt sted. La de heve til halvannen eller dobbel størrelse. Det tar 1-2 timer i romtemperatur.

  6. Steking

    Forvarm ovnen til 230 grader. Pensle bollene med pisket egg rett før bollene stekes.
    Stek i 12-14 minutter. Se an fargen underveis. De skal ha en fin gyllenbrun farge, se bilde nedenfor.

  7. Avkjøling

    Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle.

  8. Oppbevaring

    Frys ned i plastpose dersom de ikke skal spises innen et døgn.

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

* Bruk en nøytral olje som rapsolje. De fleste er nok vant til rulle boller med mel. Det kan du gjøre, men olje fungere bedre for meg. I tillegg bidrar det til at deigen blir mer saftig, og ikke tørker den ut slik mel gjør.

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Eltefritt gulrotbrød

Neste
Neste

Kanelknuter