Eltefritt gulrotbrød

gulrotbrød.jpg

Hvorfor putte gulrot i brød? Jo, det blir saftigere og søtere. Gulroten bidrar med ekstra fuktighet (i motsetning til frø f.eks.) og setter en herlig søtsmak. I tillegg får du jo i deg alle næringsstoffene en gulrot inneholder!

Denne oppskriften er helt eltefri. Tidsplanen passer inn i hektiske hverdager eller late helger. Du setter deigen på morgenen før jobb eller kvelden før du legger deg. 6-12 timer senere former du brød, etterhever og steker.

Gulrøtter får du kjøpt overalt, men vil du ha ekstra gode gulrøtter kjøper du de direkte av bonden. Noen steder kan du dra på selvplukk, bondens marked eller kjøpe via reko-ring. Det er virkelig en forskjell på disse og de fra butikken.

Bor du nær Fredrikstad kan du dra på selvplukk på Skauen Gård. Denne gården har blitt drevet av familien min i flere generasjoner. Der finner du gulrøtter og mye annet godt! Følg de på instagram og facebook, så får du oppdateringer om tilgjengelighet og åpningstider.

God bakst!

Grovhet: 30%
Antall brød: 2
Aktiv tidsbruk: 15-30 minutter
Total tidsbruk: 8-15t

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde Prosent
Siktet hvetemel 700g 70
Sammalt hvetemel, fin 300g 30
Vann 700g 70
Salt 15g 1,5
Tørrgjær 2ml / 1,5g 0,15
Gulrot (skrellet, revet) 150g 15

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

  • Bruk måleskje til tørrgjæren, 2ml er litt under en halv teskje.

  • To mellomstore gulrøtter blir ca 150g.

Dette gjør du

1 - Bland ingrediensene

Rør sammen mel, salt og tørrgjær i en stor bakebolle. Ha så oppi revet gulrot og kaldt vann. Bland alt sammen med hendene eller ønsket redskap (jeg bruker en gaffel). Fortsett til alt melet er vått. Samle deigen i en klump til slutt med en deigskrape eller slikkepott.

2 - Forheving

La deigen stå tildekket i romtemperatur i 6-12t, gjerne over natta eller arbeidsdagen.

Bildene under er fra rett etter blanding og 11 timer senere.

Dette skjer under forheving av eltefrie brød (og andre brød forsåvidt):

  • Glutennettverket bygges sakte, men sikkert

  • Gjæren spiser sukker fra melet og produserer gass og smak

  • Enzymer splitter opp stivelsen i melet til sukker. Sukkeret spises av gjæren og gir søt smak til brødet

3 - Forming av brød

Før du former brød, skal du gjøre et par “triks” som strammer opp deigen (og gir luftigere resultat).

Det første trikset er å gjøre noen runder strekk og brett. Dypp en hånd i vann. Ta tak i deigen ved kanten av bollen, strekk litt i deigen og brett den inn over midten. Vri bollen en kvart gang og fortsett. Gjør dette til du kjenner deigen har strammet seg opp. To-tre runder burde holde.

Andre triks er å forme brødet i to omganger. Først til en stor ball og deretter til et rundt eller avlangt brød. Skrap ut deigen til en lett melet overflate og del i to like deler. Form disse til store boller. Strø litt mel over deigen, dekk til med kjøkkenhåndkle og vent i 15-30 minutter. Form så et avlangt eller et rundt brød. Legg deigen i form, hevekurv eller rett på stekepapir. Se min video om forming av brød her.

Denne deigen passer ypperlig til rundstykker også, de former du bare en gang.

Topp gjerne med valgfrie frø. På bildene har jeg brukt svarte og hvite sesamfrø. Spray først på litt vann og trykk frøene lett ned i deigen.

4 - Etterheving

Dekk til brød og rundstykker med kjøkkenhåndkle eller plast. Har du ikke frø på brødene, bør du strø litt mel over så tildekningen ikke setter seg fast.

La de etterheve til omtrent dobbel størrelse, 1-2 timer, i romtemperatur.

5 - Steking

Sett ovnen på 230°C i god tid før du skal steke brødene. Stek rundstykker i 15-20 minutter, og brød i 35-40 minutter.

For å få sprø skorpe, trenger du damp i ovnen. For å skape damp i en vanlig ovn, kan du varme opp en gammel metallform nederst i ovnen. Rett etter du har satt inn brødene, heller du en skvett (1-2dl) varmt vann fra springen eller vannkoker i metallformen.

Du kan sjekke om brødene er ferdige ved å banke lett på bunnen av brødet. Det skal høres hult ut. Har du steketermometer i midten av brødet, bør dette vise over 95 grader.

6 - Avkjøling

Avkjøl brød på rist uten tildekning. Rundstykkene kan spises nesten med gang, men brødet bør få hvile en halvtimes tid først.

Skal ikke brødet spises i løpet av en dag eller to bør det fryses ned i plastpose.

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Grovt matpakkebrød

Neste
Neste

Sjokoladeboller