Juleknuter (pepperkakeboller)
Er du mer glad i gjærbakst enn småkaker, sånn som meg? Da er dette bollene for deg.
En juleknute er en slags kanelknute med julekrydder og hakkede nøtter. Oppskriften inkluderer alle de gode julekrydderene fra pepperkaker (utenom pepper, ironisk nok).
Dette gir deg garantert julestemning.
Grovhet: 0%
Antall boller: 24
Aktiv tidsbruk: ca 30 minutter
Total tidsbruk: 4-5 timer
Dette trenger du
Til deigen
Ingrediens | Mengde | Bakerprosent |
---|---|---|
Hvetemel | 1000g | 100 |
Helmelk | 550g | 55 |
Salt | 5g | 0,5 |
Fersk / tørr gjær | 50g / 1 pakke | 5 |
Sukker | 200g | 20 |
Egg | 1 stk (55-60g) | 6 |
Smør | 200g | 20 |
Ingrediens | Mengde |
---|---|
Smør | 300g |
Hvitt sukker | 150g |
Brunt sukker | 150g |
Kanel | 15g |
Kardemomme | 5g / 2ts |
Malt nellik | 4 g / 2ts |
Malt ingefær | 3g / 2ts |
Malt muskattnøtt | 2 g / 2 ts |
Nøtter | 100g |
Egg | Til pensling |
Bakeutstyr:
Ekstra bakebolle med lokk
Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse, får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg
Kommentarer
Type nøtter er valgfritt, jeg brukte ca 50/50 av pekannøtter og valnøtter
Dette gjør du
1 - Elting og første heving
Begynn med å veie opp 200g smør til deigen og del i terninger. Vei opp 300g smør til fyllet og del i noen biter. La stå i romtemperatur for å mykne.
Ha mel, melk, egg, gjær, salt og sukker i bakebollen. Bruk kald melk og egg. Elt i kjøkkenmaskin. Begynn på lav hastighet til alt er blandet. Øk til lav-middel hastighet og elt til du kan gjennomføre en glutentest. Det burde ta 10-20 minutter.
Tilsett smøret i terninger. Elt med sakte hastighet til det er blandet inn. Øk til lav-middels hastighet og elt videre i 5-10 minutter.
Dekk til deigen og la den heve til omtrent dobbel størrelse. I romtemperatur bør det ta 1-2 timer. Mitt kjøkken er ganske kaldt på vinteren, så jeg setter den i et lunt skap eller komfyren (uten varme).
Mens deigen hever anbefaler jeg å lage fyllet. Ha smør, sukker, brunt sukker og krydder (kardemommetips her) i en bolle og bland godt. Varm i mikro i noen sekunder(evt. vannbad) hvis smøret er for hardt til å blandes. Hakk nøtter i små biter.
2 - Knyt juleknuter og andre heving
Velt ut deigen på en lett melet overflate.
Trykk deigen ut til et tykt rektangel.
Kjevle deigen ut til omtrent 70-80cm bred og 40-50cm dyp. Strø på ekstra mel når det er nødvendig. Prøv å behold en jevn tykkelse.
Smør fyllet utover deigen og strø nøttene utover fyllet.
Brett ned øvre tredjedel og brett opp nedre tredjedel av langsiden. Du skal nå ha 3 lag deig.
Kjevle deigen ut til 20-25 cm dyp og 80-90cm bred.
Del deigen i 24 like deler.
Knyt kanelknuter. Se gjerne videoen under.
Ta en remse med deig, hold den mellom tommel, pekefinger og langefinger.
Snurr deigen 2-3 ganger rundt to fingre. Hold enden mellom to fingre og dra den andre enden gjennom.
Legg knuten på et bakeark.
Dekk til knutene med plast eller kjøkkenhåndkle.
La knutene etterheve i 1-2 timer. Du bør se en økning i volum, men ikke like mye som på vanlige boller.
3 - Steking
Pensle knutene med pisket egg og strø over litt rørsukker. Stek på 230°C i 12-15 minutter til de er gyllenbrune, gjerne litt mørkere enn vanlige boller. Det er mye fyll og da kan midten bli understekt.
Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle i minst 10 minutter før du serverer. Husk å ta et bilde og post på Instagram hvor du tagger @brodhue.no.
Skal ikke bollene spises i løpet av noen timer bør de oppbevares i plastpose og eventuelt fryses ned.