Juletrebrød

FullSizeRender.jpg

Med disse rundstykkene hever du julefrokosten (eller lunsj) til nye høyder. Du gjør alt klart kvelden før, så det eneste du gjør julemorgen er å steke rundstykkene. Deigen er en smørkneip, altså en smørloff med litt sammalt mel.

Smøret gjør rundstykkene så myke at de nærmest smelter på tungen og den lange (kald)hevingen gir god dybde i smak. Om du topper med sesamfrø har du (kanskje) det beste brødet du noen gang har bakt! Her har du oppskriften for å imponere svigermor eller hvem det skal være!

Bruker du stor oppskrift med 1kg mel kan du invitere omtrent så mange du har lov til under korona. Liten oppskrift med en halv kilo mel passer til 3-4 personer avhengig av hvor sultne de er.

Grovhet: 30%
Antall rundstykker:

  • Liten oppskrift - 17 rundstykker

  • Stor oppskrift - 34 rundstykker eller 17 + 1 brød

Aktiv tid: Under 1 timer
Totalt tid: 12-16 timer

 

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde (liten) Mengde (stor) Prosent
Siktet hvetemel 350g 700g 70
Sammalt hvete/spelt/emmer 150g 300g 30
Vann 350g 700g 70
Salt 8g 16g 1,6
Fersk / tørr gjær 5g / 0,5ts 10g / 1ts 1
Smør 25g 50g 5

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

  • Bland det du ønsker av sammalt hvete eller urkorn (spelt/emmer/einkorn) i hvetefamilien. Spelt er en personlig favoritt.

  • Har du ikke kjøkkenmaskin? Se mine tips for håndelting her.

 

Dette gjør du

Skal du ha rundstykkene til frokost eller lunsj, begynner du på steg 1 ettermiddagen før og hever rundstykkene i kjøleskapet over natten.

1- Elting og første heving

Den smøret i terninger og start med å blande alle ingrediensene i en bakebolle. Bland på sakte fart i noen minutter til alt melet er vått. Elt videre på middels-lav fart i 10-20 minutter til deigen kan strekkes ut til den nærmest er gjennomsiktig.

Tips til å elte for hånd. Bland det tørre først og ha så det våte oppi. Bland sammen med en gaffel, skrap ned kanten for å samle deigen og vent minst 15 minutter, men gjerne lenger, før du begynner å elte. Da lar du tid gjøre noe av jobben.

Dekk til bakebollen med plast, lokk eller kjøkkenhåndkle. En annen bakebolle kan også brukes, smør gjerne denne med olje så deigen slipper lettere etter heving.

La deigen heve til 2-3x størrelse. Det tar 2-4 timer i normal romtemperatur.

 

2 - Forming og andre heving

Det spesielle med denne oppskriften er formingen og etterhevingen. Vi ruller mange små rundstykker og former dem som et juletre. Disse lar vi heve i kjøleskap over natta, så bare stekingen gjenstår på morgenen.

Sett klar en bolle med vann og en bolle med sesamfrø. Del deigen i 17 biter på ca 50g hver. Rull til runde, små rundstykker. Dypp toppen av rundstykket i vann og deretter sesamfrø. Legg de på et stekebrett med bakepapir i juletreform (se bilde). Ved stor oppskrift kan du lage 17 rundstykker til eller forme halve deigen til et brød.

La det være 2-3 cm mellom rundstykkene, så de har litt plass å heve på, men til slutt ender opp inntil hverandre. Om du ønsker kan du dyppe de to rundstykkene til juletrestammen i valmuefrø.

Dekk til rundstykkene med plastfilm. La dem stå i 15-20 minutter i romtemperatur før du setter hele brettet i kjøleskapet.

La dem heve til rett før frokost eller lunsj dagen etter.

Alternativ: Etterhev rundstykkene i romtemperatur i ca 1 time før du steker.

 

3 - Steking

Forvarm ovnen til 220 grader. Ta rundstykkene rett fra kjøleskapet og sett brettet inn i nedre halvdel av ovnen. Skru ned til 200 grader og stek i 20 minutter.

Lager du et brød steker du det på 200 grader i 45 minutter.

Avkjøl på rist under kjøkkenhåndkle i minst 10 minutter før du serverer dine heldige gjester. Husk å ta en bilde og post på Instagram hvor du tagger @brodhue.no.

Blir det noen til overs, passer det fint å fryse dem ned i plastpose.

 

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue. Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

 
Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Surdeigspannekaker

Neste
Neste

Juleknuter (pepperkakeboller)