Surdeigsstarter

Snapseed 9.jpg

Det finnes mange måter å lage en surdeigsstarter. Her kommer metoden jeg synes er enklest. Metoden krever hverken mye innsats eller utstyr, men en god dose tålmodighet (som alle oppskrifter på surdeigsstarter).

Selv om oppskriften er basert på rugmel kan du enkelt endre til hvetemel når surdeigsstarteren din er i gang. Se tips under.

Har du allerede en aktiv starter? Se hvordan du tar vare på den her.

 

Dette trenger du

Til starteren

Ingrediens Mengde Prosent
Sammalt rugmel, grov/fin 100g 100
Vann (30-35°C) 100g 100

Bakeutstyr

  • Gjennomsiktig, høy beholder (ca 1L)

  • Liten slikkepott eller skje til å blande med.

 

Dette gjør du

  1. Bland 100g sammalt rugmel og 100g lunket vann (30-35°C) i en beholder på omtrent 1L. Dekk med et løst lokk og oppbevar i romtemperatur.

  2. Ett døgn senere tar du ut alt utenom 75g av deigen og blander inn nye 100g sammalt rugmel og 100g lunket vann. Dette kalles en mating,

  3. Gjenta steg 2 til surdeigsstarteren forutsigbart øker til 2-3 ganger volum mellom hver mating. Det burde ta mellom 7 og 14 dager. (Ved dag 4-5 er det vanlig at aktiveten er dårlig, bare hold ut)

Gratulerer! Du har en levende surdeigsstarter. Gi den et navn da vel. Min heter Hvetle.

Starteren din kan nå brukes til å bake med. Hva med å prøve oppskriften min på Eltefritt surdeigsbrød for nybegynnere? Og får å holde den i live og aktiv kan se her.

 
 

Praktiske tips

  • Vær relativt konsistent med tidspunktet du mater starteren. Velg et tidspunkt du er hjemme hver dag og har 5 minutter til rådighet.

  • Bruk en høy, gjennomsiktig beholder med løst lokk. Sett en strikk eller teipbit rundt høyden på deigen etter mating. Da kan du enklere se hvor mye volumet øker.

  • Vei beholderen du bruker uten lokk. Noter vekten på beholderen pluss 75g.

    Eksempel: Min beholder veier 353g. Pluss 75g starter blir det 428g. Ved mating fjerner jeg gammel starter til beholderen og innholdet veier 428g.

  • For riktig temperatur på vannet koker jeg opp vann i vannkoker. Så blander jeg kokende og kaldt vann til temperaturen er 30-35°C i en beholder som er praktisk å helle fra. Varmt vann fra springen er ikke å anbefale.

  • Et annet alternativ er å kjøre vannet litt i mikro til du når riktig temperatur.

  • Etter starteren er godt i gang er ikke temperatur på vannet like viktig. Test med romtemperert eller kaldt vann.

Andre tips

  • Ønsker du en surdeigsstarter basert på hvetemel kan du bytter ut litt og litt av melet i matingen over 3-4 dager (etter at starteren er godt i gang). Start første dag med 75g rug og 25g hvete. Forsett å bytte ut 25g per dag så du til slutt mater 100g hvetemel og ingen rug.

  • Lukt på starteren ofte. De første dagene vil den kanskje lukte litt funky, men det er normalt. Etter hvert (1-2 uker) bør det bli en behagelig, sur lukt.

  • Dersom starteren lukter neglelakkfjerner (aceton) har den kanskje spist opp all maten for fort. Endre matingen til å la det være igjen 25-30g starter og tilsette de samme 100g mel og 100g vann. Andre tiltak kan være å senke temperaturen på vannet eller omgivelsene til starteren eller mate 2 ganger per dag. Lukten bør forsvinne i løpet av et par matinger.

  • Etter at starteren er godt i gang kan du ha den i kjøleskapet mellom baking. Bare ta vare på minst 25 gram og gjør 1-3 matinger før baking. Den holder mange uker uten mating.

 
Toppen av en aktiv surdeigsstarter.

Toppen av en aktiv surdeigsstarter.

Har du en tilbakemelding? Jeg ser alltid etter å forbedre innholdet på Brødhue.
Send meg en melding på instagram, facebook eller mail da vel!

 
 
Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Eltefritt surdeigsbrød for nybegynnere

Neste
Neste

Melkefrie kanelboller