Grovt speltbrød

Grovt speltbrød.jpg

Spelt gir, etter min mening, en egen "hjemmelaget" smak på brød.

Her kommer en oppskrift på grovt speltbrød. Det er tilsatt bittelitt smør for mer smak og mykhet. Perfekt til matpakka!

Grovhet: 60%
Antall brød: 2
Aktiv tidsbruk: 15-30 minutter
Total tidsbruk: 5-6 timer

Dette trenger du

Til deigen

Ingrediens Mengde Prosent
Siktet hvetemel 400g 40%
Sammalt hvetemel, fin 300g 30%
Sammalt speltmel, fin/grov 300g 30%
Vann 720g 72%
Salt 15g 1,5%
Fersk / tørr gjær 10g / 1ts 1%
Smør 30g 3%

Bakeutstyr:

Flere av produktlinkene er affiliate linker. Kjøper du gjennom disse får jeg liten provisjon, uten ekstra kostnad for deg.

Kommentarer

 

Dette gjør du

1 - Elting og første heving

Vei opp mel og kaldt vann i en bakebolle og bland på sakte fart med en eltekrok. Mens denne kjører, veier du opp 10g gjær, 15g salt og 30g smør. Skjær smøret i terninger.

Når mel og vann er blandet ferdig, stopper du kjøkkenmaskinen. Ha over gjær, salt og smør og dekk til med plast eller kjøkkenhåndkle. Ikke bland sammen helt ennå! Da får melet trukket til seg vannet og de andre ingrediensene er klare til å bli blandet inn.

La bollen stå tildekket i 20-30 minutter før du starter eltingen igjen. Elt deigen i 10-20 minutter - til du kan utføre en god glutentest.

La deigen heve tildekket på et trekkfritt sted til den har økt til 2-3 ganger størrelse. Det tar 2-4 timer i romtemperatur.

 

2 - Forming og etterheving

Skrap ut deigen med en slikkepott eller deigskrape og ha den på en lett melet benk. Del deigen i to like emner. Form emnene til store boller og la dem hvile i 15-30 minutter på melet benk med glatteste side opp. Husk å dekke til deigen med plast eller kjøkkenhåndkle.

Ha et tynt lag med mel på benken. Ta et av de runde emnene og snu det med glattsiden ned. Slå ut luften med lette slag og form en sirkel. Strekk sirkelen så den blir litt oval med lengste diameter rett frem.

Brett ned øvre tredjedel. Trykk bretten lett ned i deigen med håndbaken og sprekk eventuelle bobler. Snu deigen og gjenta på den andre siden. Brett så hele deigen i to og lås de sammen med håndbaken. Snu deigen og dra den langs benken med skjøten ned for å stramme opp overflaten. Se min video om forming av brød her.

Strø litt mel over brødene og dekk med plast eller kjøkkenhåndkle. Ønsker du frø eller annen topping kan du spraye eller pensle litt vann over og helle på toppingen.

La brødene etterheve i 1-1,5 timer til dobbel størrelse.

 

3 - Steking og avkjøling

Stek brødene slik:

  1. Forvarm ovnen til 250 grader (med en gammel metallform på nederste rille, om du har)

  2. Snitt toppen med en skarp kniv eller et barberblad.

  3. Damp er viktig for sprø skorpe og maks volum. For å skape damp i en vanlig ovn kan du helle en skvett (1-2dl) varmt vann fra springen eller vannkoker i metallformen. Har du dampfunksjon, bruk den. En reserveløsning er å spraye litt vann inn i ovnen, men unngå vann på glasset.

  4. Skru ned temperaturen til 200 grader og stek brødene i 40-45 minutter i nedre del av ovnen.

  5. Du kan sjekke om brødene er ferdige ved å banke lett på bunnen av brødet. Det skal høres hult ut. Har du et steketermometer i midten av brødet bør dette vise over 95 grader.

Avkjøl på rist i en time (eller så lenge du klarer uten å spise dem). Hvis brødet skal skjæres i skiver og fryses ned, bør det ligge i to timer. Dette er for å ikke miste fuktighet når du skjærer i det slik at skivene ikke klistrer seg sammen i fryseren. Har du bakt på kvelden lar du det bare ligge med et håndkle over til neste morgen.

 
Nils aka Brødhue

Ekte ingeniør, baker på lat og grunnlegger av Brødhue.

Forrige
Forrige

Vedlikehold av surdeigsstarter

Neste
Neste

Surdeigspannekaker